Column

Wedstrijd beslist door de stof (Bocholt)

Het had nogal wat voeten in de aarde, de enige wedstrijd in België bezoeken. Door drukte op het werk waren we verplicht om op zaterdag 23 mei te werken. Een beetje veel woede maakte mij meester. Net op de dag dat de waarschijnlijk de mooiste rally verreden werd, moest ondergetekende weer aan de bak.
Maar doordat er op Hemelvaartsdag gedauwwerkt werd, kon de reis naar het Belgische Bocholt toch plaatsvinden.


Al vroeg uit mijn nest om de reis naar het land van de lokale biertjes te volbrengen. Ik was er nog nooit geweest, dus dat maakte het nog wat extra spannend.
Aangezien ik nog geen tom-tom of anna-anna aan boord heb, moest ik het weer op mijn zevende zintuig volbrengen wat dan ook uiteindelijk geen enkel probleem was. Puur door het thuis voorbereiden, een beetje richtingsgevoel en intuïtie was de reis in een fluitje van een cent volbracht.

Eerst maar eens naar het serviceterrein midden in het dorp van Bocholt. Ja, in het midden van Bocholt. Stijf rond de kerk stonden de rallykanonnen te glimmen en te blinken in de zon. Kaartje gekocht en een kaart met de proeven erop en rap naar de eerste proef.
De vraag was hoe de Ollanders zich gingen meten met de Belgische top.
Wevers, Merksteijn, Kuipers, Temmink, Kuipers jr., Heuvel, Huzink versus Snijers, Debackere, Lietear, Colsoul.

De eerste proef bracht de stand België-Nederland op 0-1. Wevers gaf zijn Focus WRC goed de sporen en kwam supersnel bij finish. Vlak daarachter zat Snijers al op het vinkentouw.
Ook KP 2 was een prooi voor de man uit Markelo. Snijers zat er wederom goed bij en de achterstand was bijna 6 tellen. Daarachter parkeerde Jasper van den Heuvel zijn groep N Mitsubishi op de derde plaats en tevens als snelste in de groep N. Na service en hergroepering kwam KP 3, een rondkurs in de buurt van Beek-Bree en maar liefst 22 kilometer lang. Hier pakte Snijers de snelste tijd en bracht de achterstand terug naar 2 seconden. Heuvel moest nu flink toegeven en liet hierdoor Peter van Merksteijn jr, de snelste Belgische vrouw Melissa Debackere en Dennis Kuipers voorgaan.

Trouwens, de navi van Melissa is niet verkeerd. Zie haar website. Op de volgende proef was Wevers weer een toefje sneller zodat er na de eerste rondgang er tussen de nummer 1 en 2 maar 2.3 seconden tussen zaten.

De volgende proef, KP 5, leek er een beslissing te vallen. Patrick Snijers maakte een foutje en moest 11 seconden toegeven op Erik Wevers. Terug van weggeweest waren Mark van Eldik en Michiel Groenewoud in een splinternieuwe Subaru Impreza S14. Na hun heftige crash in Hellendoorn waren dit de eerste kilometers weer op snelheid. En niet onverdienstelijk. Na KP 5 hadden ze een achterstand op Erik Wevers van ruim 1 minuut. Melissa Debackere moest met een lekke band afhaken in de strijd.

Kp 6 was weer voor Patrick Snijers die zich herpakte. Maar 0.1 seconde terugpakken zet geen zoden aan de dijk.
Kp7, de langste van de wedstrijd was weer duidelijk voor Snijers. Het weer sloeg wat om, van stralende zon naar bedrukte en bewolkte hemel en wat slimmer was, de wind ging liggen. Hierdoor bleef de stof die van de droge Maaskiezel kwam, lang hangen.
De laatste KP van de tweede rondgang was voor van Merksteijn voor Wevers en vader en zoon Kuipers. Snijers verloor hier ruim 9 seconden als gevolg van wat problemen aan zijn Subaru.

Eerst werd gevreesd voor de turbo, wat op zich normaal geen probleem mag zijn maar doordat Snijers met een zeer beperkt budget rijdt, bleek er geen tweede turbo voorradig. Tijdens de hergroepering werd daarom de hulp van Wevers ingeroepen. In overleg met Rene Kuipers werd er een turbo geleend. Tijdens de service bleek het niet de turbo te zijn maar de intercooler. Nogmaals gevraagd of de Ollanders konden helpen en weer kwam er een positief antwoord. Dit bleek later cruciaal te zijn.

Kp 9 en 10 werden hierdoor een overwinning voor Patrick en Erik zag de Lange dichterbij komen tot op 4 seconden.
Inmiddels had van Merksteijn zich keurig op de derde plaats gezet en Debackere knokte haar terug naar de 4e positie.
Inmiddels was het windstil geworden en bij de doorkomsten van de voorrijauto's bleek alwel dat de stof voor hinder kon geven. Wevers kwam bij de stop aan en sprong als een dolle uit de auto om van den Heuvel de oren te wassen. Hoe en waarom bleek niet helemaal duidelijk maar waarschijnlijk had Wevers een foutje gemaakt wat hem 22 seconden kostte.Snijers had op zijn manier nergens last van en raffelde de proef als een bezeten af.

In dezelfde tijd dat de toppers bij de finish stonden kwam het bericht binnen dat Kuipers sr en Hissink loeihard van de baan waren geraakt en de Subaru met ruim 120 km per uur tegen een boom hadden gezet.
Rene kwam er nog het beste eraf. Bart ligt bij schrijven van dit nog steeds in een kunstmatige coma. (23 mei) Hij had bloedstollingen in het hoofd en diverse kneuzingen en botbreuken.
Rallysport was even niet zo leuk meer. Maar de rijders moesten nog 1 proef en de spanning was best wel om te snijden. Gaat Snijers nog in de fout of........ Na 8 kilometer bleek dit niet het geval te zijn. De Subaru gaf geen krimp meer en Wevers moest toezien hoe, dankzij hemzelf, de wedstrijd gewonnen werd door Patrick Snijers en Wim Soenens.
Derde werd van Merksteijn met op de 4e plek Melissa Debackere. Jasper van den Heuvel werd keurig 5e en snelste in de standaardklasse.

Een mooie dag in het Belgische Limburg met zeker een woord van dank richting de organisatie, die het tijdschema best wel ruim opstelde maar hierdoor werd er geen vertraging opgelopen. Daarom kon ik rond 21.00 uur weer huiswaarts keren met de gedachte dat, wanneer Ajax tegen PSV voetbalt, PSV geen wissels meer heeft en de keeper raakt geblesseerd, er dan de reserve doelman van Ajax bij PSV onder de lat gaat staan????????????

Saturday 6 June 2009 om 12:26
6 reacties op "Wedstrijd beslist door de stof (Bocholt)"

Heck yeah this is exactly what I ndeeed.

schreef op Friday 21 December 2012 om 11:25

Grade A stuff. I'm uneqbstionauly in your debt.

schreef op Friday 11 November 2016 om 05:26

That's 2 clever by half and 2x2 clever 4 me. Thnksa!

schreef op Tuesday 15 November 2016 om 10:55

What a neat aritelc. I had no inkling. http://xxblztvn.com [url=http://bgatqdi.com]bgatqdi[/url] [link=http://juqqtsdjkcy.com]juqqtsdjkcy[/link]

schreef op Tuesday 15 November 2016 om 17:38

I actually found this more ennittainerg than James Joyce.

schreef op Friday 18 November 2016 om 02:30

God help me, I put aside a whole afeonrton to figure this out. http://lnrfwb.com [url=http://rqfhwcg.com]rqfhwcg[/url] [link=http://dojbdgsojf.com]dojbdgsojf[/link]

schreef op Sunday 20 November 2016 om 07:55

Plaats reactie